Jouw nieuwbouwwoning is klaar voor de toekomst

Een nieuwbouwwoning? Dat is wel zo makkelijk én kan behoorlijk schelen in de maandelijkse energielasten. Makkelijk omdat je bij de keuze voor nieuwbouw niet meer hoeft na te denken over een toekomst waarin er geen gasaansluiting meer is. Deze woningen zijn immers al zonder gasaansluiting gebouwd en beschikken ook nog eens over de nieuwste installaties als het gaat om het verwarmen van je woning en elektriciteit opwekken. Hiermee kun je dus met een gerust hart vooruit. Deze maatregelen zorgen ook (bij normaal verbruik) voor een lagere energierekening dan in een bestaande woning van dezelfde grootte.

image alt

Heel Nederland stapt over

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren zullen gemeentes hier al stapsgewijs naar toe werken. Als jouw buurt aan de beurt is, en je jouw bestaande woning gasloos wilt maken, krijg je te maken met flinke kosten. 

Denk hierbij aan kosten voor:

  • Een luchtwarmtepomp,
  • vloerverwarming,
  • zonnepanelen,
  • isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage,
  • HR ++ glas,
  • inductiekookplaat en extra zuinige koel-vriescombinatie in de keuken.

Er komt dan veel op je af qua kosten, tijdsinvestering en energie die het kost om deze aanpassingen te doen. Als je een nieuwbouwwoning koopt dan heb je al deze zorgen niet. Je bent met nieuwbouw volledig voorbereid op een toekomst waarin Nederland wordt afgesloten van het gas. Dat geeft een gerust gevoel.

image alt

Een slimme investering

Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen. Alles is vakkundig geïnstalleerd en helemaal compleet. Een nieuwbouwwoning kan daarom over het algemeen hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning. Maar je hebt bij aankoop van een duurzame woning bij de meeste hypotheekverstrekkers wel extra leencapaciteit op de hypotheek en een rentekorting. Ook op de lange termijn is dit dus een heel slimme investering.

Jouw woning in dit project

BPD heeft de ambitie om de nieuwbouwwoningen zo duurzaam mogelijk te maken. De woningen in dit project zijn al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst. De woningen beschikken over de volgende duurzame technieken en installaties:

Warmte en koeling

In dit project hebben we de keuze gemaakt om alle woningen te voorzien van een eigen warmtepomp en PVT-panelen op het dak. De voorkant van het PVT-paneel bestaat uit zonnecellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T) en onttrekt energie (warmte) uit de buitenlucht, zonlicht en daglicht. Deze panelen leveren dus zowel elektra als warmte voor jouw woning. Jouw woning heeft dan ook geen aansluiting op het stadswarmtenet. Behalve verwarmen, is het in de zomer ook mogelijk om jouw woning met deze installatie te koelen. Naast de warmtepomp is er ook een boilervat voor warm water. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties, maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis.

Vloerverwarming

Jouw woning heeft straks bijna overal vloerverwarming in plaats van radiatoren. Altijd warme voeten en overal in huis behaaglijk warm. Ook fijn is dat je in je kamers geen radiatoren hebt die stiekem een hoop ruimte innemen. In de badkamer wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van een elektrische radiator als hoofdverwarming.

Overal een prettige temperatuur

Vloerverwarming is een stelsel van kunststof buizen onder jouw vloer. Deze buizen vullen zich met water van maximaal 35-45 graden Celsius om het overal in huis lekker behaaglijk warm te krijgen. Een stuk zuiniger dan bij een oude cv-ketel waarbij het water tot een hogere temperatuur moet worden verwarmd.

Balansventilatie / WTW installatie

De woningen worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning, ook wel WTW of balansventilatie genoemd. In de wtw-unit zitten 2 ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht voor te verwarmen. Op deze wijze gaat er geen warmte verloren bij het ventileren van de woning en voelt de verse lucht in de winter veel minder koud aan.

Energielabel

Voor iedere nieuwbouwwoning wordt een energielabel bepaald. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is, waarbij wordt gekeken naar isolatie en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie wordt gebruikt, hoe beter het energielabel. Voor nieuwbouw geldt over het algemeen een energielabel van A+ tot A++++. En dat heeft in veel gevallen ook nog een positieve invloed op jouw hypotheek. Vanaf energielabel A++ is het namelijk mogelijk om meer te lenen. De grondgebonden woningen hebben een voorlopig energielabel A++++. Het voorlopig energielabel van de appartementen is nog niet bekend, maar zal naar verwachting op A+++ uitkomen.

Bijna energieneutrale woningen

In dit project zijn alle woningen en appartementen bijna energieneutraal. Dat houdt in dat bijna alle energie die je verbruikt - voor verwarming van je woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je via de PVT-panelen opwekt ongeveer gelijk zijn. Hierdoor heb je in jouw woning lage energiekosten. Naast het zeer lage energieverbruik voor verwarming, koeling en warm water, heb je wel nog te maken met de stroomkosten voor huishoudelijk gebruik, zoals de wasmachine, droger, keukenapparatuur en televisie.

Iets vragen? Neem contact op
Ook duurzaam wonen in Concordia? Bekijk het woningaanbod