Concordia | Verzeker jezelf van een mooie toekomst

Van een rijke historie naar een mooi toekomstbeeld. Dat is hoe de gebouwen aan de Oudenoord 330 – 370 zich ontwikkelen in de loop der jaren. Van een plek voor landbouwgrond tot een klooster in de Middeleeuwen en van een verzekeringsmaatschappij tot nieuwbouw Concordia. Dit is hoe deze plek bekend werd bij Utrechters en waar het straks om bekend zal blijven.

image alt

Van klooster tot lusthof

De huidige wijk Pijlsweerd was tot ver in de twintigste eeuw een lege, groene plek op de kaart van Utrecht. De plek is wel altijd verbonden geweest met de stad Utrecht. In de middeleeuwen was het een buitengebied van Utrecht met eigen rechten. In Pijlsweerd stond in de middeleeuwen het klooster Bethlehem. Het werd gebouwd in 1423 als buitenplaats van het Ceciliaklooster aan de Neude. Het heeft tot 1607 bestaan. Sommige straatnamen in Pijlsweerd, zoals de Bethlehemweg, Tiendstraat, Kerkweg en Kruisweg herinneren nog aan het klooster. In de 18e eeuw maakte David van Mollem op deze plek een luxe buitenplaats, Lusthof Zijdebalen. Een deel van de tuin van de Lusthof lag op de plek waar nu Oudenoord 330 en 340 staan.

image alt

Levensverzekeringsmaatschappij Concordia

Tot de jaren ’30 was dit gebied bestempeld als tuinbouwgrond. Hier kwam verandering in toen in 1940 het R.K. Werkliedenverbond en de R.K. Levensverzekeringsmaatschappij Concordia naar hun nieuwe hoofdkantoor aan de Oudenoord verhuisde. Nu bekend als Oudenoord 330, destijds genaamd ‘Het huis van de arbeid’. Het katholieke architectenbureau gebroeders Kraaijvanger heeft het gebouw, dat rijk aan details is, ontworpen. De keuze van de locatie was niet geheel toevallig. Het bedrijf wilde zich graag vestigen bij haar doelgroep. In de omgeving waren veel woningen voor gezinnen gepland. Concordia groeide al snel uit haar jasje en breide in 1953 uit met het pand Oudenoord 340. Begin jaren ’60 werd daar Oudenoord 350 – 370 aan toegevoegd en het linkerdeel van Oudenoord 330, ook wel Oudenoord 330A.

image alt

Hogeschool Utrecht

Begin jaren ’90 nam de Hogeschool Utrecht haar intrek in de vier gebouwen. Deze werken deels gebruikt als hoofdkantoor en deels dienden de panden als tentamenlocatie voor de studenten. De hogeschool heeft bijna 25 jaar in Oudenoord 330 – 370 gezeten.

image alt

Nieuwbouw Concordia

De toekomst voor Oudenoord 330 – 370 kent een koppeling met het verleden. De twee monumentale delen blijven bestaan. Hierin worden een restaurant, hotel en shortstay appartementen gerealiseerd met respect voor de details en architectonische elementen in de gebouwen. Een hedendaagse ontmoetingsplek. De twee niet-monumentale gebouwen worden gesloopt en hier komen twee nieuwe gebouwen voor terug met woningen. Ontworpen door Jan Bakers in de geest van Kraaijvanger architecten. Hierin kunnen (startende) gezinnen hun plek gaan vinden op de plek waar ooit Concordia zich vestigde dicht bij de gezinnen waarvoor het bedrijf in het leven geroepen waren.

Iets vragen? Neem contact op
Wonen in Concordia? Bekijk de bereikbaarheid